It's not me it's my hormones

 
Okei, maanantaina olimme klinikalla hoidon suunnittelukäynnillä. Käynti oli napakka, lyhyt ja kaikki tarpeellinen tuli (kai?) selville. Tapasimme klinikan "lääketieteellinen johtaja" -tittelillä olevan lääkärin, joka ilmeisesti johtaa tätä kevyempää IVF-kokeilua, jossa mekin nyt olemme mukana.

Käynnillä mentiin heti suoraan asiaan, lääkäri oli selvästi perehtynyt meidän hoitohistoriaan ja ehdimme olla hoitohuoneessa varmaan 2 minuuttia, kun olin jo tutkimuspöydällä. Munasarjojen aktiivisuus näytti hyvälle, joten lääkäri totesi myös ikäni huomioon ottaen meidän sopivan tähän kevyempään kokeiluun hyvin.
Minulle määrättiin hormonit, joita alan ottaa. Ensimmäinen hormoni aloitetaan tällä viikolla. Minulla oli maanantaina kp 19 ja menkkoja siirretään vähän eteenpäin. Eli aloitan tablettilääkkeen Primolut-Nor siihen perjantaina.
Menkkojen olisi tarkoitus tulla about 31.8. jonka jälkeen kp 2 aloitan Letrozolin ja kp 3 aloitan pistoslääkkeen Bemfola, joka kiihdyttää munasolujen tuotantoa.
Ensimmäinen kontrolliultra on noin kp 6, jonka perusteella määritellään annostus Orgalutran-lääkkelle, jota alan pistää tällöin päivittäin. Se jarruttaa munasolujen kypsymistä. Sitten noin kp 9 on toinen kontrolliultra, jolloin päätetään punktiopäivä. Se sattuu seuraavan viikon alkuun. Samalla viikolla tehdään alkionsiirto. JOS siis tämä kaikki menee, kuten suunniteltu.

Pientä jännitystä tässä oli tosiaan ajankohdan puolesta. Tämän suunnitelman mukaan sattuisi nyt niin, että toinen kontrolliultra on päivää ennen ensimmäistä koulupäivääni! Eli hommat ei pitäisi mennä päällekkäin. Jos menee, niin sittenhän tämä siirtyy, koska koulussa minun on pakko olla läsnä. Sanoin kyllä tästä heti lääkärille ja hän suunnitteli noita hormonihoitoja sen mukaan, että käyntien ei pitäisi sattua koulupäivälle.

Selvitin hormoneista vielä tarkemmin, mitä ne ovat ja mihin niitä käytetään.

Primolut-Nor
  • on ns. progestiinivalmiste (keltarauhashormonivalmiste) eli synteettinen hormonivalmiste, jolla on samanlaisia ominaisuuksia kuin progesteronilla 
  • käytetään kuukautisten alkamisajankohdan siirtämiseen
Letrozol
  • Letrozol pienentää elimistön estrogeenipitoisuutta estämällä erään estrogeenituotantoon osallistuvan entsyymin (aromataasin) toimintaa
Bemfola
  • lähes identtinen elimistön oman ”follikkelin stimuloivan hormonin” (FSH) kanssa
  • käytetään edistämään useiden munarakkuloiden (joissa kussakin on munasolu) kehittymistä naisilla, joita hoidetaan avusteisilla lisääntymismenetelmillä (toimenpiteitä, jotka voivat auttaa raskaaksi tuloa), kuten koeputkihedelmöityksellä tai sukusolujen tai hedelmöittyneen munasolun siirtämisellä munanjohtimeen 
Orgalutran
  • Orgalutrania käytetään ehkäisemään ennenaikaista LH-piikkiä, joka voi aiheuttaa ennenaikaisen munasolun irtoamisen.
  • Ganireliksi on synteettinen valkuaisaine, joka tasoittaa elimistön omaa, munarakkuloiden syntyyn vaikuttavaa hormonieritystä aivolisäkkeessä, kun munasolujen kehittymistä ja irtoamista kiihdytetään FSH-hormonilla

Sain lähetteen myös HIV- ja hepatiittitesteihin, jotka ovat lakisääteiset silloin kun sukusoluja käsitellään laboratoriossa.

Valitsimme nyt myös uuden tanskalaisen luovuttajan. Saimme vaihtaa luovuttajaa ilman, että jouduimme maksamaan uutta raskausvarausmaksua, mikä oli erittäin positiivinen asia! Päädyimme nyt tilaamaan vain yhden oljen, koska toki suuri toive ja oletus on, että useampi kuin yksi munasolu hedelmöittyy ja useampi alkiokin säilyisi hengissä.

Joudun nyt mitä ilmeisimmin kertomaan töissä näistä hoidoista ja se aika paljon jännittää ja vähän ahdistaa. YT-uutisten jälkeen ehdin jo miettiä, että en missään nimessä voi avata suutani tästä asiasta. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että YT:t eivät koske meidän tiimiä, joten odottelen vahvistusta sille ja menen puhumaan esimiehelle vasta sen jälkeen.
Nuo kaksi kontrolliultraa sattuvat työpäivän keskelle ja seuraavalla viikolla tulee 3 sairaslomapäivää punktion vuoksi ja sitten jos alkionsiirto ei ole sairaslomapäivänä, niin sillekin päivälle tulee poissaolo. Tuollaisia poissaoloja en pysty selittämään oikein millään, joten asiasta lienee pakko kertoa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meidän matka

Alkioliima / EmbryoGlue ???

Lievää hyperiä ja paluu normaalielämään