Siirry pääsisältöön

Herääminen

Tämä vuosi on jo tuonut tullessaan mm. sen, että kilpirauhasen ongelmani on nyt varmistunut. Ultraäänitutkimuksessa todettiin suurentunut kilpirauhanen ja tulehduksenjälkeisiä merkkejä. Ei onneksi mitään kyhmyjä tai muuta epäilyttävää.
Vain normaalia suurempi rauhanen, joka selittää ajoittaisen ahtauden tunteen kurkussa ja myös ne kohonneet kilpirauhasvasta-aineet, jotka mitattiin 11/16 eli jo reilu vuosi sitten. Tuolloin jo epäiltiin autoimmuunikilpirauhastulehdusta, mutta vasta-aineita voi nostaa joku muukin elimistössä, eli sinällään tärkeä tieto tuo, että tyreoidiitti se on.

Kilpirauhashormonit (T4 ja TSH) ovat pysyneet sopivana Thyroxin-lääkityksellä ja pärjäsin marras-joulukuun yllättävän hyvin, joka on ollut todella raskas kaamoksen takia. Edellisvuonna tarvitsin kirkasvalolamppua paljon pitempään, viime syksynä käytin sitä ehkä viikon ja totesin, että en tarvitse sitä. Mieliala ja jaksaminen eivät laskeneet.

Osasyy tähän kaamoksen yli jaksamiseen voi olla, että siirryin gluteenittomaan ruokavalioon loka-marraskuussa. Minulta hävisi paljon turvotusta koko kehosta ja mm. muutaman vuoden vaivannut vasemmanpuoleinen kylkikipu, jonka olin jo aiemmin tulkinnut suolistoperäiseksi. Nämä pitkäaikaiset oireet viittaavat vahvasti jonkinlaiseen inflammaatioon kehossa. Inflammaatio taas voi ruokkia tuota autoimmuunityreoidiittia, joka taas voi estää normaalia hormonitoimintaa ja toki elimistössäni voi tapahtua muitakin autoimmuunireaktioita, joista en tiedä. Enhän ollut tietoinen tuosta tyreoidiitistakaan. Kilpirauhanen ei juuri näy eikä tunnu ulospäin suurentuneelta, mutta ultrassa se oli selvästi laajentunut. Olen joskus tuntenut kaulan molemmilla sivuilla kipua, mutta olen tulkinnut imusolmukkeiden aristavan - tämä on saattanut hyvinkin olla tulehduksen aikaista kipua.

Perinteinen lääketiede ei ilmeisesti tunnusta sitä, että kilpirauhasvasta-aineita voitaisiin saada laskettua alas. Eli kun tulehdus on ollut, kilpirauhanen vaan tuhoutuu. Olen lukenut nyt monesta lähteestä, että nimenomaan gluteenittomalla (ja joskus lisäksi maidottomalla) ruokavaliolla ihmisten vasta-ainearvot ovatkin laskeneet todella paljon. Tämä olisi minunkin tavoitteeni - tai ehkä viimeinen oljenkorsi.

Merkittävä asia itselläni on tässä ollut se vakava homealtistus työpaikalla, joten olen koko ajan pitänyt ainakin osasyyllisenä siihen, että keho ei toimi. Jos miettii järjellä, niin sellaiset määrät myrkkyjä, joita olen elimistööni saanut, ei ole ihme jos kehossani tapahtuu hallitsemattomia asioita. Oireilu työpaikalla on käynyt sietämättömäksi ja jo tunnin oleskelun jälkeen olen kuin kuumeessa.
Nyt vihdoin, olen pääsemässä hometiloista kokonaan pois!!!

Tuntuu, että nyt meillä on mahdollisuus. Jos ja kun saan elimistöni mahdollisimman myrkkyvapaaksi (myös niistä allergeeneista, joita suolistoni kautta elimistöön kulkeutuu ja joita vastaan kehoni mahdollisesti hyökkää) ja sekä autoimmuuni- että muut tulehdustilat kuriin, voisin raskautua. Lohdullista tässä on se, että voin vaikuttaa omilla valinnoillani. Perinteinen lääketiede ei ole meitä pystynyt toistaiseksi auttamaan, joten sen varaan olisi aika masentavaa nojata.

Edelleen - mitään elimellistä tai hormonaalista syytä ei ole löytynyt, miksi en tule raskaaksi. Jäljelle jää immunologiset syyt.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lievää hyperiä ja paluu normaalielämään

Punktion jälkeen minulle kehittyi siis lievä hyperstimulaatio-oireyhtymä ja nestettä kertyi munasarjoihin ihan reilusti. Turvotus, voimakas kiristyksen tunne koko keskivartalossa ja liikkumisen vaikeus olivat ne päällimmäiset oireet. Öisin heräilin monta kertaa, kun kiristi joka kohtaa ja oli hankala vaihtaa asentoakin. Päivällä oli sellainen olo kuin maha olisi koko ajan täynnä vettä tai ylipäänsä täynnä. Joka askel tuntui epämiellyttävänä. Jos enemmän tuli liikuttua (siis otettua muutama ylimääräinen askel pihapiirissä) niin särkyä saattoi esiintyä munasarjoissa, mutta voimakkaampia kipuja ei onneksi. Lääkäri sanoi, että liikkuminen stimuloi munasarjoja lisää, joten liikkumista tulisi välttää. Ihan vuodelevossa en pystynyt olemaan kun Mirkku oli epäkätevästi juuri tuon viikonlopun reissussa ja kotihommia ja koirien hoitoa oli pakko vähän jatkuvasti tehdä. Sunnuntai-iltana sitten olo olikin edelleen yhtä tukala, väsymys oli kova ja palelikin vielä. Mittasin lämmön, joka oli noin as

Alkionsiirto nro 5

Tiistaina tehtiin viides ja toistaiseksi viimeinen alkionsiirto. Tässä kierrossa oli mukana siis estrogeenikorvaushoito, kortisonitukihoito ja keltarauhashormoni. Positiivista oli, että ovulaatiota ei tarvinnut lainkaan kytätä! Viimeksi kokeiltu alkioliima ja Gonepeptyl jätettiin nyt pois. Kohdun limakalvo oli tiistaina jo 12 mm. Itse siirto sujui taas näppärästi ja mitään ongelmia ei ole yhdenkään inseminaation tai alkionsiirron kanssa ollut, mikä on oikeasti tosi huippua, koska ainakaan itse toimenpidettä ei tarvitse jännittää. Tosin tällä kertaa oli eri lääkäri kuin ehkä kolmella viime kerralla ja olin tietysti yhtäkkiä ihan paniikissa! Tunnistin lääkärin yhdeltä aiemmalta käynniltä ja muistin, että hän valitsi ihan vääränkokoisen ankannokan ja oli muutenkin jotenkin vähän töykeä. Tämä kokemus oli nyt onneksi positiivisempi ja ihan ammattilainen hänkin oli :D Alkio meni tosi hyvälle paikalle (kuten myös viimeksi) ja on siis kestänyt jo viime syksynä yhden pakastuksen, noin ku

Alkioliima / EmbryoGlue ???

Sunnuntaina kp11 tikkuun piirtyi LH-piikki, jota kuitenkin vähän epäilin tulkintavirheeksi, koska niin aikainen ajankohta tuntui erikoiselta. Kohdun limakalvo oli hyvän näköinen ja muutenkin näytti siltä, että sunnuntain LH-piikki olisi ihan looginen. Sitten hoitaja kysyi, että haluammeko käyttää alkioliimaa ? Say what? EmbryoGlue on siis aine, josta on jotain näyttöä, että siitä voi olla hyötyä alkion kiinnittymisessä. Sisältää mm. hyaluronia. Lääkäri sanoi, että valmistajan mukaan siitä ei ainakaan ole haittaa.. heh heh! Eivät siis erityisesti sitä suositelleet, koska näyttö sen hyödystä on ilmeisen vähäistä. Mutta meidän pitäisi nyt kuitenkin päättää, haluammeko käyttää jotain ainetta, joka maksaa 200 e, joka EHKÄ voi auttaa alkionkiinnityksessä. Ja ilmoittaa klinikalle huomenna! Please, onko kellään mitään tietoa / kokemusta / valistunutta arvausta tähän asiaan? Siirtopäiväksi päätettiin torstai.