Siirry pääsisältöön

Selittämätön lapsettomuus

Jopa 25 % lapsettomuuden syistä on tuntemattomia. Hormonaaliset syyt, immunologiset syyt jne... Epäily siitä, että kehoni immunologia on häiriintynyt, alkaa olla entistä varmempi. Immunologisia syitä lapsettomuudelle tiedetään olevan, mutta syitä tai hoitokeinoja ei tunneta. Elimistössä käynnistyvä autoimmuunireaktio voi aiheuttaa sen, että alkio ei kiinnity.

Ongelmalliseksi kaiken tekee se, että lääketiede ei tunne keinoja vaikuttaa näihin ongelmiin. Paitsi kortisoni, mutta se ei ainakaan minun kohdallani tehnyt muutosta muihin yrityksiin. Eikä lääkäri oikeastaan pitänyt sitäkään ihan tarpeellisena. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden tiedetään vaikuttavan hedelmällisyyteen... jotenkin. Mutta koska koko kilpirauhasen hoito on meillä kovin pintapuolista ja vähintäänkin sekavaa, niin siihenkin vaikuttaminen on arpapeliä. Sattuuko sopiva lääkäri, sattuuko olemaan riittävästi rahaa, että voit hakeutua sopivalle lääkärille jne.

Allergiat, homealtistus yms. sotkevat immunologiaa vielä ulkoa päin. Hometestejä ja allergiatestejä ei kuitenkaan juurikaan tehdä, gluteeniyliherkkyyttä ei tutkita. Pitkittyneeseen homealtistukseen muuten liittyy yliherkkyyksien kehittyminen ja jostain syystä itselleni on tämän kohta 4-vuotisen lähes päivittäisen homealtistuksen aikana kehittynyt jonkinlaiset yliherkkyydet gluteenille, maidolle ja lisäksi tutkimusten perusteella on syytä epäillä astmaa (lisäselvityksiä tulossa). Keliakia ei veritestin perusteella ole, eikä laktoosi-intoleranssia. Nämä olisin osannut arvata kyllä, koska pystyn tiettyjä viljoja käyttämään ongelmitta ja laktoosittomia tuotteita olen osannut itse käyttää kokeilumielessä, kun epäilin sen aiheuttavan vatsaongelmia. Maitoallergiatestiä sen sijaan työterveyslääkäri ei kokenut tarpeelliseksi, koska sitä ei kuulemma ole kuin lapsilla. Jostain syystä sitä kuitenkin todetaan myös aikuisilla ja oireet ovat kovin samanlaisia kuin itselläni. Jätin maidon täysin pois ruokavaliostani nelisen viikkoa sitten, jotta näen mahdollisen vaikutuksen. Vatsavaivoja ei ole juurikaan ollut. Eikä limaisuutta ja pahaa makua suussa, kuten aina maitotuotteiden jälkeen. Ehkä kuvittelen, mutta jos oikeasti olenkin maidolle allerginen, niin maitoproteiini aiheuttaa elimistössäni autoimmuunireaktion, joka kerta kun sitä käytän. En siis aio toistaiseksi käyttää mitään maitoa sisältävää. Vähensin taas myös sokerin minimiin, koska sillä tiedetään olevan myös tulehdusta aiheuttavaa vaikutusta elimistössä. En kuvittelekaan, että eläisin loppuelämäni täysin ilman sokeria, mutta elimistö saa nyt ainakin siltä osin aikaa korjaantua.

Nämä ruokavaliomuutokset ovat niin tuoreita juttuja, että en vielä pitkään aikaan tiedä, mitä vaikutuksia niillä mahdollisesti on. Aikuisten oikeasti kuitenkin ajattelen, että tällä voi olla elimistössäni isoja vaikutuksia ja mahdollisesti myös rauhoittaa autoimmuunisairauksiani. Ainakin voin aina vaan paremmin, joten sen täytyy olla sen arvoista. Käyn nyt sähköakupunktiossa, jolla hoidetaan immunologiaa ja erityisesti paksusuolen heijastepisteitä ja lisäksi kohdun ja munasarjojen alueita.

Se, mitä tässä viime aikoina on tapahtunut, on muutos siinä, että haluan hoitaa itseäni. Uskon, että voin voida paremmin ja minähän voin jo paremmin! En tee tätä kaikkea enää vain koska ehkä voin tulla joskus raskaaksi, kun muutan elintapojani. Sekin voi olla mahdollista kyllä, mutta vaikkei niin ikinä kävisikään, niin ainakin olen tehnyt ison jutun oman terveyteni eteen!

Inseminaatioita ei aloiteta nyt, kuten oltiin alun perin suunniteltu. Siittiöolkien hinta on noussut viime vuodesta 290 eurosta 480 euroon, joten emme lähde tilaamaan paria olkea, vaan tilaamme sitten kun on mahkuja ottaa useampi olki kerralla. Harmittaa tottakai, kun luultiin, että meillä rahat olisi esim. neljään olkeen. Sillä hinnalla, kun tilaisimme nyt neljä olkea, olisimme aiemmalla hinnalla saaneet melkein neljä olkea ja neljä inseminaatiota maksettua!!! Jos ei tämä jo aiemmin ollut kallista, niin...

Elämä on nyt hyvä, joten emme valita! Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lievää hyperiä ja paluu normaalielämään

Punktion jälkeen minulle kehittyi siis lievä hyperstimulaatio-oireyhtymä ja nestettä kertyi munasarjoihin ihan reilusti. Turvotus, voimakas kiristyksen tunne koko keskivartalossa ja liikkumisen vaikeus olivat ne päällimmäiset oireet. Öisin heräilin monta kertaa, kun kiristi joka kohtaa ja oli hankala vaihtaa asentoakin. Päivällä oli sellainen olo kuin maha olisi koko ajan täynnä vettä tai ylipäänsä täynnä. Joka askel tuntui epämiellyttävänä. Jos enemmän tuli liikuttua (siis otettua muutama ylimääräinen askel pihapiirissä) niin särkyä saattoi esiintyä munasarjoissa, mutta voimakkaampia kipuja ei onneksi. Lääkäri sanoi, että liikkuminen stimuloi munasarjoja lisää, joten liikkumista tulisi välttää. Ihan vuodelevossa en pystynyt olemaan kun Mirkku oli epäkätevästi juuri tuon viikonlopun reissussa ja kotihommia ja koirien hoitoa oli pakko vähän jatkuvasti tehdä. Sunnuntai-iltana sitten olo olikin edelleen yhtä tukala, väsymys oli kova ja palelikin vielä. Mittasin lämmön, joka oli noin as

Alkionsiirto nro 5

Tiistaina tehtiin viides ja toistaiseksi viimeinen alkionsiirto. Tässä kierrossa oli mukana siis estrogeenikorvaushoito, kortisonitukihoito ja keltarauhashormoni. Positiivista oli, että ovulaatiota ei tarvinnut lainkaan kytätä! Viimeksi kokeiltu alkioliima ja Gonepeptyl jätettiin nyt pois. Kohdun limakalvo oli tiistaina jo 12 mm. Itse siirto sujui taas näppärästi ja mitään ongelmia ei ole yhdenkään inseminaation tai alkionsiirron kanssa ollut, mikä on oikeasti tosi huippua, koska ainakaan itse toimenpidettä ei tarvitse jännittää. Tosin tällä kertaa oli eri lääkäri kuin ehkä kolmella viime kerralla ja olin tietysti yhtäkkiä ihan paniikissa! Tunnistin lääkärin yhdeltä aiemmalta käynniltä ja muistin, että hän valitsi ihan vääränkokoisen ankannokan ja oli muutenkin jotenkin vähän töykeä. Tämä kokemus oli nyt onneksi positiivisempi ja ihan ammattilainen hänkin oli :D Alkio meni tosi hyvälle paikalle (kuten myös viimeksi) ja on siis kestänyt jo viime syksynä yhden pakastuksen, noin ku

Alkioliima / EmbryoGlue ???

Sunnuntaina kp11 tikkuun piirtyi LH-piikki, jota kuitenkin vähän epäilin tulkintavirheeksi, koska niin aikainen ajankohta tuntui erikoiselta. Kohdun limakalvo oli hyvän näköinen ja muutenkin näytti siltä, että sunnuntain LH-piikki olisi ihan looginen. Sitten hoitaja kysyi, että haluammeko käyttää alkioliimaa ? Say what? EmbryoGlue on siis aine, josta on jotain näyttöä, että siitä voi olla hyötyä alkion kiinnittymisessä. Sisältää mm. hyaluronia. Lääkäri sanoi, että valmistajan mukaan siitä ei ainakaan ole haittaa.. heh heh! Eivät siis erityisesti sitä suositelleet, koska näyttö sen hyödystä on ilmeisen vähäistä. Mutta meidän pitäisi nyt kuitenkin päättää, haluammeko käyttää jotain ainetta, joka maksaa 200 e, joka EHKÄ voi auttaa alkionkiinnityksessä. Ja ilmoittaa klinikalle huomenna! Please, onko kellään mitään tietoa / kokemusta / valistunutta arvausta tähän asiaan? Siirtopäiväksi päätettiin torstai.