Siirry pääsisältöön

It's not me it's my hormones

 
Okei, maanantaina olimme klinikalla hoidon suunnittelukäynnillä. Käynti oli napakka, lyhyt ja kaikki tarpeellinen tuli (kai?) selville. Tapasimme klinikan "lääketieteellinen johtaja" -tittelillä olevan lääkärin, joka ilmeisesti johtaa tätä kevyempää IVF-kokeilua, jossa mekin nyt olemme mukana.

Käynnillä mentiin heti suoraan asiaan, lääkäri oli selvästi perehtynyt meidän hoitohistoriaan ja ehdimme olla hoitohuoneessa varmaan 2 minuuttia, kun olin jo tutkimuspöydällä. Munasarjojen aktiivisuus näytti hyvälle, joten lääkäri totesi myös ikäni huomioon ottaen meidän sopivan tähän kevyempään kokeiluun hyvin.
Minulle määrättiin hormonit, joita alan ottaa. Ensimmäinen hormoni aloitetaan tällä viikolla. Minulla oli maanantaina kp 19 ja menkkoja siirretään vähän eteenpäin. Eli aloitan tablettilääkkeen Primolut-Nor siihen perjantaina.
Menkkojen olisi tarkoitus tulla about 31.8. jonka jälkeen kp 2 aloitan Letrozolin ja kp 3 aloitan pistoslääkkeen Bemfola, joka kiihdyttää munasolujen tuotantoa.
Ensimmäinen kontrolliultra on noin kp 6, jonka perusteella määritellään annostus Orgalutran-lääkkelle, jota alan pistää tällöin päivittäin. Se jarruttaa munasolujen kypsymistä. Sitten noin kp 9 on toinen kontrolliultra, jolloin päätetään punktiopäivä. Se sattuu seuraavan viikon alkuun. Samalla viikolla tehdään alkionsiirto. JOS siis tämä kaikki menee, kuten suunniteltu.

Pientä jännitystä tässä oli tosiaan ajankohdan puolesta. Tämän suunnitelman mukaan sattuisi nyt niin, että toinen kontrolliultra on päivää ennen ensimmäistä koulupäivääni! Eli hommat ei pitäisi mennä päällekkäin. Jos menee, niin sittenhän tämä siirtyy, koska koulussa minun on pakko olla läsnä. Sanoin kyllä tästä heti lääkärille ja hän suunnitteli noita hormonihoitoja sen mukaan, että käyntien ei pitäisi sattua koulupäivälle.

Selvitin hormoneista vielä tarkemmin, mitä ne ovat ja mihin niitä käytetään.

Primolut-Nor
  • on ns. progestiinivalmiste (keltarauhashormonivalmiste) eli synteettinen hormonivalmiste, jolla on samanlaisia ominaisuuksia kuin progesteronilla 
  • käytetään kuukautisten alkamisajankohdan siirtämiseen
Letrozol
  • Letrozol pienentää elimistön estrogeenipitoisuutta estämällä erään estrogeenituotantoon osallistuvan entsyymin (aromataasin) toimintaa
Bemfola
  • lähes identtinen elimistön oman ”follikkelin stimuloivan hormonin” (FSH) kanssa
  • käytetään edistämään useiden munarakkuloiden (joissa kussakin on munasolu) kehittymistä naisilla, joita hoidetaan avusteisilla lisääntymismenetelmillä (toimenpiteitä, jotka voivat auttaa raskaaksi tuloa), kuten koeputkihedelmöityksellä tai sukusolujen tai hedelmöittyneen munasolun siirtämisellä munanjohtimeen 
Orgalutran
  • Orgalutrania käytetään ehkäisemään ennenaikaista LH-piikkiä, joka voi aiheuttaa ennenaikaisen munasolun irtoamisen.
  • Ganireliksi on synteettinen valkuaisaine, joka tasoittaa elimistön omaa, munarakkuloiden syntyyn vaikuttavaa hormonieritystä aivolisäkkeessä, kun munasolujen kehittymistä ja irtoamista kiihdytetään FSH-hormonilla

Sain lähetteen myös HIV- ja hepatiittitesteihin, jotka ovat lakisääteiset silloin kun sukusoluja käsitellään laboratoriossa.

Valitsimme nyt myös uuden tanskalaisen luovuttajan. Saimme vaihtaa luovuttajaa ilman, että jouduimme maksamaan uutta raskausvarausmaksua, mikä oli erittäin positiivinen asia! Päädyimme nyt tilaamaan vain yhden oljen, koska toki suuri toive ja oletus on, että useampi kuin yksi munasolu hedelmöittyy ja useampi alkiokin säilyisi hengissä.

Joudun nyt mitä ilmeisimmin kertomaan töissä näistä hoidoista ja se aika paljon jännittää ja vähän ahdistaa. YT-uutisten jälkeen ehdin jo miettiä, että en missään nimessä voi avata suutani tästä asiasta. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että YT:t eivät koske meidän tiimiä, joten odottelen vahvistusta sille ja menen puhumaan esimiehelle vasta sen jälkeen.
Nuo kaksi kontrolliultraa sattuvat työpäivän keskelle ja seuraavalla viikolla tulee 3 sairaslomapäivää punktion vuoksi ja sitten jos alkionsiirto ei ole sairaslomapäivänä, niin sillekin päivälle tulee poissaolo. Tuollaisia poissaoloja en pysty selittämään oikein millään, joten asiasta lienee pakko kertoa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lievää hyperiä ja paluu normaalielämään

Punktion jälkeen minulle kehittyi siis lievä hyperstimulaatio-oireyhtymä ja nestettä kertyi munasarjoihin ihan reilusti. Turvotus, voimakas kiristyksen tunne koko keskivartalossa ja liikkumisen vaikeus olivat ne päällimmäiset oireet. Öisin heräilin monta kertaa, kun kiristi joka kohtaa ja oli hankala vaihtaa asentoakin. Päivällä oli sellainen olo kuin maha olisi koko ajan täynnä vettä tai ylipäänsä täynnä. Joka askel tuntui epämiellyttävänä. Jos enemmän tuli liikuttua (siis otettua muutama ylimääräinen askel pihapiirissä) niin särkyä saattoi esiintyä munasarjoissa, mutta voimakkaampia kipuja ei onneksi. Lääkäri sanoi, että liikkuminen stimuloi munasarjoja lisää, joten liikkumista tulisi välttää. Ihan vuodelevossa en pystynyt olemaan kun Mirkku oli epäkätevästi juuri tuon viikonlopun reissussa ja kotihommia ja koirien hoitoa oli pakko vähän jatkuvasti tehdä. Sunnuntai-iltana sitten olo olikin edelleen yhtä tukala, väsymys oli kova ja palelikin vielä. Mittasin lämmön, joka oli noin as

Alkioliima / EmbryoGlue ???

Sunnuntaina kp11 tikkuun piirtyi LH-piikki, jota kuitenkin vähän epäilin tulkintavirheeksi, koska niin aikainen ajankohta tuntui erikoiselta. Kohdun limakalvo oli hyvän näköinen ja muutenkin näytti siltä, että sunnuntain LH-piikki olisi ihan looginen. Sitten hoitaja kysyi, että haluammeko käyttää alkioliimaa ? Say what? EmbryoGlue on siis aine, josta on jotain näyttöä, että siitä voi olla hyötyä alkion kiinnittymisessä. Sisältää mm. hyaluronia. Lääkäri sanoi, että valmistajan mukaan siitä ei ainakaan ole haittaa.. heh heh! Eivät siis erityisesti sitä suositelleet, koska näyttö sen hyödystä on ilmeisen vähäistä. Mutta meidän pitäisi nyt kuitenkin päättää, haluammeko käyttää jotain ainetta, joka maksaa 200 e, joka EHKÄ voi auttaa alkionkiinnityksessä. Ja ilmoittaa klinikalle huomenna! Please, onko kellään mitään tietoa / kokemusta / valistunutta arvausta tähän asiaan? Siirtopäiväksi päätettiin torstai.

Alkionsiirto nro 5

Tiistaina tehtiin viides ja toistaiseksi viimeinen alkionsiirto. Tässä kierrossa oli mukana siis estrogeenikorvaushoito, kortisonitukihoito ja keltarauhashormoni. Positiivista oli, että ovulaatiota ei tarvinnut lainkaan kytätä! Viimeksi kokeiltu alkioliima ja Gonepeptyl jätettiin nyt pois. Kohdun limakalvo oli tiistaina jo 12 mm. Itse siirto sujui taas näppärästi ja mitään ongelmia ei ole yhdenkään inseminaation tai alkionsiirron kanssa ollut, mikä on oikeasti tosi huippua, koska ainakaan itse toimenpidettä ei tarvitse jännittää. Tosin tällä kertaa oli eri lääkäri kuin ehkä kolmella viime kerralla ja olin tietysti yhtäkkiä ihan paniikissa! Tunnistin lääkärin yhdeltä aiemmalta käynniltä ja muistin, että hän valitsi ihan vääränkokoisen ankannokan ja oli muutenkin jotenkin vähän töykeä. Tämä kokemus oli nyt onneksi positiivisempi ja ihan ammattilainen hänkin oli :D Alkio meni tosi hyvälle paikalle (kuten myös viimeksi) ja on siis kestänyt jo viime syksynä yhden pakastuksen, noin ku