Siirry pääsisältöön

"Sisäilma-muistio"

Menin 2 v 10 kk sitten töihin nykyiseen työpaikkaani. Ensimmäisen vuoden aikana alkoi ilmestyä jatkuvia ylähengitystieoireita. En muista tarkkaa alkamisajankohtaa. Nenä alkoi mennä tukkoon ja sitkeää limaa kertyä nenäonteloon. Luulin niitä allergiaoireiksi, koska olen allerginen mm. kissoille, joita meillä on kotona 3 kpl. Oireita hoidettiinkin pitkään kortisonisuihkeella. Käytin kortisonia myös voiteena, koska minulla on atooppinen iho, joka oli myös jatkuvasti huonossa kunnossa.
Jossain vaiheessa huomasin, että oireet esiintyivät työpaikalla, eikä siellä missä minun olisi pitänyt altistua allergeeneille, eli kotona.

Lopetin kortisonin käytön vasta 2016 vuoden alussa, jolloin aloitimme hedelmöityshoidot. Aloin käyttää iho-oireisiin muita tuotteita, jotka onneksi auttoivat. Havahduin oireiluun työpaikalla täysillä vasta viime vuonna. Aloin pitää kirjaa oireista, kerroin työterveyslääkärille (jota tuskin kiinnosti) ja myöhemmin raportoin kaikki oireet työterveyshoitajalle, joka kirjasi ne ylös.

Siinä vaiheessa enimmäkseen kärsin nenän tukkoisuudesta / sitkeästä limasta, silmien kirvelystä/vuotamisesta, äänen särkymisestä (aamuisin työpaikalle tullessa ääni meni myös matalaksi), tasapaino-ongelmista, väsymyksestä, huonosta keskittymiskyvystä, huonosta ihosta (atoppinen iho oli pahana, silmäluomia myöten). Flunssat (etenkin nuha) jatkuivat ja toistuivat usein, keuhkoputken tulehdus tuli alkuun kerran vuodessa, sitten 2-3 krt. Olen myös säännöllisesti kärsinyt nivelkivuista vasemmassa ranteessa ja vasemmassa olkapäässä. Ranne on oireillut aiemminkin, mutta hyvin harvoin. Nyt se alkoi olla joka toinen viikko tulehtunut.

Pystyin olemaan työtilassa kortisonisuihkeen turvin. Iltapäivästä olin jo ihan loppu, enkä jaksanut tehdä mitään mikä vaati keskittymiskykyä.

Viime kesänä huomasin ensimmäistä kertaa alahengitystieoireita. Olin lomalla n. 1,5 viikkoa ja kun palasin töihin, oli kuuma, mikä on selvästi aina pahentanut oireita. Hengitys alkoi vinkua ja tunsin painetta keuhkoputkessa. Myöhemmin aloin tuntea säännöllisesti poltetta keuhkoputkessa aina kun olin työtilassani. Aluksi pystyin olemaan 15-30 min, nykyään 5 minuuttia riittää.

Syksyllä aloin tehdä töitä myös muissa tiloissa. Jouduin kuitenkin joka päivä olemaan vähintään tunnin omassa työtilassani. Loppuvuodesta olin 2 viikkoa sairaslomalla ja huomasin, että lähes kaikki oireeni hävisivät sinä aikana. Ainoastaan väsymys oli jäljellä. Ranteen kivut, jotka minulla oli voimakkaana muutaman viikon ajan ennen sairaslomaani, loppuivat myös.

Sairasloman jälkeen aloin tehdä kaikki työt muissa tiloissa. Se on ollut välillä haastavaa, koska minulle ei ole missään vaiheessa järjestetty uutta työpistettä, vaan olen kiertänyt milloin missäkin työhuoneessa ja järjestellyt asioita niin, etten joudu olemaan hometiloissa.
Nyt kun mietin, niin 3 kk aikana jotka olen ollut töissä sairasloman jälkeen, ranteen ja olkapään kipuja ei ole esiintynyt ollenkaan, nenän tukkoisuus / limaisuus on vähentynyt (uskallanko sanoa, että jopa kokonaan), keskittymiskyky on normaali, ääni on normaali, horjahtelua ei ole esiintynyt ja iho on ollut rauhallinen, vaikka on keskitalvi.

Väsymys on helpottanut vasta tyroksiini-lääkityksen aloittamisen myötä.

Viime viikolla meillä oli ensimmäinen info koskien mittauksia, joita työtiloissamme on tehty. Tämä on iso talo, jonka joka kolkkaa ei ole tutkittu, mutta niissä tiloissa, joissa minä olen työskennellyt, on isoin ongelma. Seinissä on mikrobikasvustoa, mutta ainakaan meille ei vielä kerrottu, mitä.
Selväksi tuli myös se, että menee kuukausia ja varmaan seuraava vuosi ennen kuin mitään konkreettista on selvillä ja voidaan tehdä. Kuukausien päästä joku arvioi, onko tiloissa turvallista työskennellä. Työnantaja ja rakennuksen omistaja eivät tee mitään ennen sitä. Tiloissa voidaan heidän mukaan jatkaa työskentelyä normaalisti.

Tein päätöksen jo aiemmin, että kun saan virallista tietoa siitä, että työtiloissani on jotain kasvustoa, en tee siellä töitä enää hetkeäkään. Ilmoitin tästä eilen esimiehelleni, jolle asia oli ihan ok. Järjestin myös nyt itse itselleni uudet työtilat toiselta puolen rakennusta, jossa on toistaiseksi koettu olleen paras sisäilma. Käytännössä nyt teen toimistotöitä kolmessa eri huoneessa ei päivinä ja käytännön työtä kokonaan eri rakennuksessa. Toimistohuoneet ovat kuitenkin samalla puolen taloa ja asia on nyt sovittu. Tähän asti olen aina ollut se, joka siirtyy toiseen paikkaan, kun huoneelle onkin yhtäkkiä joku muu tarvitsija.

En voi olla ajattelematta sitä mahdollisuutta, että autoimmuuniongelmani on homealtistuksesta johtuen puhjennut. En pysty kyllä ajattelemaan sitäkään, että oltaisiin käyty viime vuosi tuloksetta hoidoissa ja kulutettu 10 000 euroa hoitoihin ja olen koko ajan ollut homealtistuksessa ja elimistöni on mennyt siitä sekaisin. En saa tietenkään koskaan selville sitä, joten parempi kun asiaa ei mieti, niin ei tule katkeruutta.

Positiivista tällä hetkellä:
  • sisäilmaongelma on myönnetty ja asia ole enää minun "pääni sisällä", pystyn työskentelemään 100 %:sesti muissa tiloissa, joissa on hyvä sisäilma
  • opiskelen uutta ammattia, jossa toivon mukaan voin alkaa toimia ensi vuonna

http://www.etlehti.fi/homeoire
3. Mitkä ovat tyypillisimmät huonon sisäilman aiheuttamat oireet?
Tyypilliset oireet ovat aluksi yleensä hengitysteiden ärsytysoireita, kuten nenän tukkoisuutta, nuhaa tai yskähtelyä, kurkun käheyttä ja äänen pettämistä sekä silmien ärsytysoireita, kuten punoitusta ja kirvelyä tai kutinaa. Nämä oireet ilmaantuvat tietyssä rakennuksessa oleskellessasi.
Lisäksi olemassa olevat sairaudet tavallisesti pahenevat ongelmallisessa rakennuksessa: atooppinen ihottuma lehahtaa pahaksi, lievä astma muuttuu äkkiä vaikeahoitoiseksi, väsymys on lamaavaa, tulee muisti- ja keskittymisvaikeuksia. Flunssat kestävät kuukausia.


http://homepakolaiset.fi/17_myytti.html
Erityyppiset aineet aiheuttavat erityyppistä oireilua. Joissain kosteusvauriokohteissa on esimerkiksi todettu reumasairauksien ryvästymiä. Reumasairauksien synnyssä oletetaan olevan rooli kosteusvauriotalojen endotoksiineilla. Reuma on autoimmuunisairaus, eli sairaus jossa ihmisen immuunijärjestelmä kääntyy omaa elimistöä vastaan. Kosteusvaurioaltisteiden yksi vaikutusmekanismi on juuri autoimmunisaatio.5, 6 Muita autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, endometrioosi ja diabetes, jonka yhteydestä kosteusvaurioaltistukseen on alustavaa näyttöä7. Allergioiden8 ja yliherkkyyksien puhkeaminen kosteusvauriorakennuksessa on yleistä – moni herkistyy esimerkiksi viljoille ja hajusteille.

Kommentit

  1. Oon vanhainkodissa töissä, jossa myös sisäilmaongelmia, mutta kunta on vaan "voivoi" asialle ei tehdä mitään. Työntekijät rupee oirehtimaan nyt entistä enemmän, itse töissä saan kutiavia näppylöitä ja silmäluomeni ns. "Rohtuu" sekä mulla on alkava astma... mutta minkäs teet, kun mitään ei millekkään tehdä. Hoitajat ja varsinkin vanhukset saa aina kärsiä :(

    VastaaPoista
  2. Se on kamalaa! Ihmisillä ei ole varsinkaan pienissä kunnissa ja kaupungeissa varaa vaihtaa työpaikkaa, mutta on myös tosi ahdistavaa, kun tietää että voi sairastua vakavasti työpaikan takia :( Itselläni on vakituinen paikka, moni alallani tekee koko ajan pätkätöitä.
    Olisi aika lyhytnäköistä jättää työpaikka, mutta oma terveys voi mennä pilalle sen yhden kerran.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lievää hyperiä ja paluu normaalielämään

Punktion jälkeen minulle kehittyi siis lievä hyperstimulaatio-oireyhtymä ja nestettä kertyi munasarjoihin ihan reilusti. Turvotus, voimakas kiristyksen tunne koko keskivartalossa ja liikkumisen vaikeus olivat ne päällimmäiset oireet. Öisin heräilin monta kertaa, kun kiristi joka kohtaa ja oli hankala vaihtaa asentoakin. Päivällä oli sellainen olo kuin maha olisi koko ajan täynnä vettä tai ylipäänsä täynnä. Joka askel tuntui epämiellyttävänä. Jos enemmän tuli liikuttua (siis otettua muutama ylimääräinen askel pihapiirissä) niin särkyä saattoi esiintyä munasarjoissa, mutta voimakkaampia kipuja ei onneksi. Lääkäri sanoi, että liikkuminen stimuloi munasarjoja lisää, joten liikkumista tulisi välttää. Ihan vuodelevossa en pystynyt olemaan kun Mirkku oli epäkätevästi juuri tuon viikonlopun reissussa ja kotihommia ja koirien hoitoa oli pakko vähän jatkuvasti tehdä. Sunnuntai-iltana sitten olo olikin edelleen yhtä tukala, väsymys oli kova ja palelikin vielä. Mittasin lämmön, joka oli noin as

Alkionsiirto nro 5

Tiistaina tehtiin viides ja toistaiseksi viimeinen alkionsiirto. Tässä kierrossa oli mukana siis estrogeenikorvaushoito, kortisonitukihoito ja keltarauhashormoni. Positiivista oli, että ovulaatiota ei tarvinnut lainkaan kytätä! Viimeksi kokeiltu alkioliima ja Gonepeptyl jätettiin nyt pois. Kohdun limakalvo oli tiistaina jo 12 mm. Itse siirto sujui taas näppärästi ja mitään ongelmia ei ole yhdenkään inseminaation tai alkionsiirron kanssa ollut, mikä on oikeasti tosi huippua, koska ainakaan itse toimenpidettä ei tarvitse jännittää. Tosin tällä kertaa oli eri lääkäri kuin ehkä kolmella viime kerralla ja olin tietysti yhtäkkiä ihan paniikissa! Tunnistin lääkärin yhdeltä aiemmalta käynniltä ja muistin, että hän valitsi ihan vääränkokoisen ankannokan ja oli muutenkin jotenkin vähän töykeä. Tämä kokemus oli nyt onneksi positiivisempi ja ihan ammattilainen hänkin oli :D Alkio meni tosi hyvälle paikalle (kuten myös viimeksi) ja on siis kestänyt jo viime syksynä yhden pakastuksen, noin ku

Alkioliima / EmbryoGlue ???

Sunnuntaina kp11 tikkuun piirtyi LH-piikki, jota kuitenkin vähän epäilin tulkintavirheeksi, koska niin aikainen ajankohta tuntui erikoiselta. Kohdun limakalvo oli hyvän näköinen ja muutenkin näytti siltä, että sunnuntain LH-piikki olisi ihan looginen. Sitten hoitaja kysyi, että haluammeko käyttää alkioliimaa ? Say what? EmbryoGlue on siis aine, josta on jotain näyttöä, että siitä voi olla hyötyä alkion kiinnittymisessä. Sisältää mm. hyaluronia. Lääkäri sanoi, että valmistajan mukaan siitä ei ainakaan ole haittaa.. heh heh! Eivät siis erityisesti sitä suositelleet, koska näyttö sen hyödystä on ilmeisen vähäistä. Mutta meidän pitäisi nyt kuitenkin päättää, haluammeko käyttää jotain ainetta, joka maksaa 200 e, joka EHKÄ voi auttaa alkionkiinnityksessä. Ja ilmoittaa klinikalle huomenna! Please, onko kellään mitään tietoa / kokemusta / valistunutta arvausta tähän asiaan? Siirtopäiväksi päätettiin torstai.