Siirry pääsisältöön

Meidän toinen PAS

Toissa päivänä tehtiin meidän toinen PAS luonnonkiertoon, kaiken kaikkiaan kolmas alkionsiirto. Taustalla meillä siis neljä inseminaatiota ennen näitä.
Tilanne oli taas erittäin erinomainen, kohdun limakalvo oli kolmikaikuinen ja alkiot olivat selviytyneet sulatuksesta hyvin ja jatkaneet kehitystään, kun niitä yön yli viljeltiin. Siirto onnistui ongelmitta, eli kaksi alkiota on nyt kohdussa!

Tiistaina aloitettiin Prednisolon ja Lugesteron tukihoitona. Kortisoni siis epäillyn autommuuniperäisen kilpirauhashäiriön takia.
Onnistuin hankkimaan myös poskiontelontulehduksen, jota mulla ei tietääkseni ole ollut ainakaan lapsuuden jälkeen. Olo on niin huono, että oli pakko aloittaa antibioottikuuri ja Panadolia tarvitaan aamulla kun yön jälkeen koskee sen verran kovasti. Harmittaa nämä ylimääräiset lääkkeet ja infektio tähän väliin, mutta toki parempi varmaankin nuo lääkkeet, jotka pitäisi olla turvallisia kuin pitkittynyt infektio ja sen aiheuttama stressi. Syön sitten vitamiineja senkin edestä, vähintään yksi vitamiini yhtä lääkettä kohti :D

Lääkäri oli jälleen hyvin toiveikas onnistumisen suhteen. Mutta juteltiin myös siitä, että tällä ei ole tieteen ja logiikan kanssa mitään tekemistä vaan enemmän kuin taidetta. Eli koitetaan pitää pää kylmänä ja odottaa se pari viikkoa. Tällä kertaa yritän kovasti olla analysoimatta omia tuntemuksia ja "oireita", koska se on aiemmin ajanut mut ihan hermoheikoksi.

Kilpirauhasarvoja kontrolloitiin tällä viikolla myös ja ne olivat pysyneet oikein hyvänä (TSH alle 2), joten jatketaan samalla Thyroxin-annoksella. Jos raskaus alkaa niin kontrolleja jatketaan ja annostusta nostetaan, mutta muussa tapauksessa seuraavat kontrollit vasta kesän jälkeen.

Alkioliimaa ei ryhdytty nyt käyttämään ja myös toisesta alkionkiinnittymistä mahdollisesti tukevasta aineesta mainittiin, mutta lääkäri ei kannustanut senkään käyttöön. Muistaakseni sen nimi oli Gonal Pen, mutta en ole ihan varma ymmärsinkö oikein. Meistä tuntui nyt, että mennään näillä tukihoidoilla, jotka on nyt etukäteen mietitty.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lievää hyperiä ja paluu normaalielämään

Punktion jälkeen minulle kehittyi siis lievä hyperstimulaatio-oireyhtymä ja nestettä kertyi munasarjoihin ihan reilusti. Turvotus, voimakas kiristyksen tunne koko keskivartalossa ja liikkumisen vaikeus olivat ne päällimmäiset oireet. Öisin heräilin monta kertaa, kun kiristi joka kohtaa ja oli hankala vaihtaa asentoakin. Päivällä oli sellainen olo kuin maha olisi koko ajan täynnä vettä tai ylipäänsä täynnä. Joka askel tuntui epämiellyttävänä. Jos enemmän tuli liikuttua (siis otettua muutama ylimääräinen askel pihapiirissä) niin särkyä saattoi esiintyä munasarjoissa, mutta voimakkaampia kipuja ei onneksi. Lääkäri sanoi, että liikkuminen stimuloi munasarjoja lisää, joten liikkumista tulisi välttää. Ihan vuodelevossa en pystynyt olemaan kun Mirkku oli epäkätevästi juuri tuon viikonlopun reissussa ja kotihommia ja koirien hoitoa oli pakko vähän jatkuvasti tehdä. Sunnuntai-iltana sitten olo olikin edelleen yhtä tukala, väsymys oli kova ja palelikin vielä. Mittasin lämmön, joka oli noin as

Alkioliima / EmbryoGlue ???

Sunnuntaina kp11 tikkuun piirtyi LH-piikki, jota kuitenkin vähän epäilin tulkintavirheeksi, koska niin aikainen ajankohta tuntui erikoiselta. Kohdun limakalvo oli hyvän näköinen ja muutenkin näytti siltä, että sunnuntain LH-piikki olisi ihan looginen. Sitten hoitaja kysyi, että haluammeko käyttää alkioliimaa ? Say what? EmbryoGlue on siis aine, josta on jotain näyttöä, että siitä voi olla hyötyä alkion kiinnittymisessä. Sisältää mm. hyaluronia. Lääkäri sanoi, että valmistajan mukaan siitä ei ainakaan ole haittaa.. heh heh! Eivät siis erityisesti sitä suositelleet, koska näyttö sen hyödystä on ilmeisen vähäistä. Mutta meidän pitäisi nyt kuitenkin päättää, haluammeko käyttää jotain ainetta, joka maksaa 200 e, joka EHKÄ voi auttaa alkionkiinnityksessä. Ja ilmoittaa klinikalle huomenna! Please, onko kellään mitään tietoa / kokemusta / valistunutta arvausta tähän asiaan? Siirtopäiväksi päätettiin torstai.

Alkionsiirto nro 5

Tiistaina tehtiin viides ja toistaiseksi viimeinen alkionsiirto. Tässä kierrossa oli mukana siis estrogeenikorvaushoito, kortisonitukihoito ja keltarauhashormoni. Positiivista oli, että ovulaatiota ei tarvinnut lainkaan kytätä! Viimeksi kokeiltu alkioliima ja Gonepeptyl jätettiin nyt pois. Kohdun limakalvo oli tiistaina jo 12 mm. Itse siirto sujui taas näppärästi ja mitään ongelmia ei ole yhdenkään inseminaation tai alkionsiirron kanssa ollut, mikä on oikeasti tosi huippua, koska ainakaan itse toimenpidettä ei tarvitse jännittää. Tosin tällä kertaa oli eri lääkäri kuin ehkä kolmella viime kerralla ja olin tietysti yhtäkkiä ihan paniikissa! Tunnistin lääkärin yhdeltä aiemmalta käynniltä ja muistin, että hän valitsi ihan vääränkokoisen ankannokan ja oli muutenkin jotenkin vähän töykeä. Tämä kokemus oli nyt onneksi positiivisempi ja ihan ammattilainen hänkin oli :D Alkio meni tosi hyvälle paikalle (kuten myös viimeksi) ja on siis kestänyt jo viime syksynä yhden pakastuksen, noin ku